![](/media/lib/155/n-emocja-af115791b1221b05d3ee5d855731286e.jpg)
Bakterie mikrobiomu wpływają na naszą sferę emocjonalną
5 lipca 2017, 11:24Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles zidentyfikowali bakterie mikrobiomu, które oddziałują na regiony mózgu związane z emocjami i zachowaniem.
![](/media/lib/252/n-burza-piaskowa-9aea6e53c191ec8cc69ccab17f266c7e.jpg)
Mikrobiom izraelskich burz piaskowych
28 czerwca 2017, 07:20Naukowcy z Instytutu Nauki Weizmanna zbadali mikrobiom burz piaskowych.
![](/media/lib/92/n-oliwa-z-oliwek-6e0df0caadc9f4364833be10ea7d87ab.jpg)
Oliwa extra virgin chroni mózg przed alzheimerem
23 czerwca 2017, 11:26Dieta śródziemnomorska wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, w tym z mniejszą częstością występowania demencji. Podczas ostatnich badań naukowcy ze Szkoły Medycznej Lewisa Katza Temple University zidentyfikowali jej składnik, który chroni przed spadkiem funkcji poznawczych - oliwę extra virgin.
![](/media/lib/279/n-czaszki-06447256497e6f5dd11cebc51ad7c11f.jpg)
Badania czaszek ujawniają zróżnicowanie populacji starożytnej Italii
21 czerwca 2017, 11:34Dowody wskazują, że setki lat po podbiciu przez Rzym basenu Morza Śródziemnego, w samej Italii, w jej centralnej i południowej części, mieszkały społeczności, które pod względem fizycznym różniły się od siebie. Różnice takie nie występowały jednak w okolicy samego Rzymu.
![](/media/lib/277/n-mloda-hyalinobatrachium-yaku-53fde54c26522a0a8feece1a08db1ad5.jpg)
Nowa żaba szklana z sercem widocznym jak na dłoni
29 maja 2017, 10:59U nowo odkrytej żaby szklanej z amazońskiego Ekwadoru serce jest doskonale widoczne dzięki przezroczystej skórze zarówno na klatce piersiowej, jak i brzuchu (zwykle szklenicowate mają przezroczystą skórę tylko na brzuchu).
![](/media/lib/277/n-kichajacy-df03a5fdecb3d144277237bf7fe75196.jpg)
Mózg wie, kto jest chory, zanim jeszcze dobrze to widać
25 maja 2017, 05:14Mózg wykrywa u innych chorobę, zanim ta jeszcze w pełni się ujawni. Wystarczą mu subtelne dane przesyłane przez wzrok i węch.
![](/media/lib/255/n-gorzka-czekolada-181326fb80b003b63a258e0dabda8626.jpg)
Czekolada zapobiega migotaniu przedsionków?
24 maja 2017, 13:01Regularne jedzenie czekolady może obniżać ryzyko rozwoju migotania przedsionków. Korelacja wydaje się najsilniejsza w przypadku 1 porcji (30 g) czekolady na tydzień dla kobiet i 2-6 (60-180 g) dla mężczyzn i oznacza ryzyko niższe o, odpowiednio, 21 i 23%.
![](/media/lib/206/n-pluca-8628fe1ffb9c5fcad0eb0c5d46d5c668.jpg)
Ochronne zmiany zachodzące w płucach po wyeliminowanym zakażeniu pneumokokami
18 maja 2017, 12:32Wyzdrowienie z bakteryjnego zapalenia płuc zmienia zainfekowaną tkankę: "nasiewa" płuca rezydentnymi komórkami T pamięci immunologicznej (ang. resident memory T cells, TRM).
![](/media/lib/277/n-scierwniki01-d1b3326bbad579c5bdf5ff2177837639.jpg)
Ścierwnik jak malowanie
17 maja 2017, 06:00Ścierwniki Neophron percnopterus majorensis z Fuerteventury zanurzają głowę w czerwonym błocie, spełniającym funkcję makijażu. To rzadki fenomen u ptaków, nazywany kosmetycznym zabarwieniem.
![](/media/lib/214/n-1208945810_017979-a1b4df3aa497f03896608dd227f165dd.jpeg)
Po alkoholu zmieniamy się mniej, niż nam się wydaje
16 maja 2017, 05:27Choć ludzie przeważnie uważają, że pod wpływem alkoholu ich osobowość zmienia się znacznie, obserwatorzy oceniają, że zmiana między "wersją" trzeźwą i pijaną wcale nie jest taka duża.